петък, 6 юли 2012 г.

Spectrum Noir или Copics

Привет,

Отдавна не съм публикувала, но... ами стандартното няма време и проблеми. Както и да е.

Преди няколко месеца си взех Spectrum Noir маркери. (То аз видя ли цвят не мога да се сдържа :) ). Взех ги въпреки не особено ласкавите коментари, които срещнах по чужди сайтове. В крайна сметка реших, че докато човек не опита, няма как да изкаже мнение. А и в сравнение с копиците са направо евтини. И понеже за мен максимата на Мечо Пух: "Колкото повече, толкова повече" важи в пълна степен, сметнах, че защо пък да не си спестя едни куриерски разходи и... хайде два чифта. И така, ето че дойде времето да се наканя и да споделя мнение.

Първото, което бих казала е, че като цяло оценката ми е по-скоро положителна. Всъщност двата големи минуса, които открих са:
1. Няколко цвята наистина буквално текат от маркера, което смятам, че рано или късно ще се оправи като им посвърши мастилото.
2. Има няколко цвята, които се предполага да се разминават с по един тон един от друг. За съжаление аз ги виждам като почти идентични. (и си мисля, че проблемът не е в моя телевизор :) ).

За протокола трябва да кажа, че моите палитри са пастелните и светлите цветове.


Но цветовете като цяло не се повтарят в различните палитри. Сетовете, които взех са по 24 цвята - 48 общо. Отговарят на описанието си - пастелните са пастелни, светлите са светли. В тези две палитри цветът, който определено липсва е червеното. Има доста нюанси на розово, но не и червено.

Изключително полезно се оказа да си попълня табличката с цветовете, защото по капачките по никой начин не можете да се ориентирате за реалния цвят, което отчитам като минус, но не е нещо, с което да не се свиква.Капачките действително се отварят доста трудно (на мен лично не ми пречи, макар че за човек с проблеми в ставите би могло да е неприятно).
Преливането е ок между цветовете от една и съща гама, но резултатите са странни ако решите да пробвате смесване на различни гами цветове.

Абсолютно съвместими с копиците са, което е огромен плюс.

Колкото до това, че могат да се пълнят отново - ами за момента няма как да го отчета още като плюс или минус, защото не съм видяла някой в Бг да зарежда мастилца и не знам на каква цена ще бъдат евентуално. (Не съм фен на чуждите сайтове - струва ми се прекалено сложно за момента).

Върховете на маркерите (както тънкият, така и широкият са някак по-твърди от копиците, но за мен отново не бих казала, че е минус). По-скоро проблемът идва от тези, които са почти течащи. При тях оцветяването на малки пространства си е висш пилотаж. Ииии - отново идва проблемът картон! Повярвайте ми, всичко, което имах като впечатления за копиците и картоните важи със същата сила при Спектрум-ите. До момента съм ги ползвала само на 120 гр картон, бял и леко гланциран. Държат се доста добре и блендването е добро, но предполагам, че има какво още да се желае в тази насока.

Ами като че ли това е основното. Надявам се да съм била полезна.

Хубава и спокойна вечер: DUENDE

3 коментара:

 1. Здравей :-) Интересно ми беше да прочета твоето мнение за Spectrum noir. Аз ги имам от месец и съм много доволна, но сигурно има значение и това, че не съм ползвала Копици :-) Реших, че не ми се инвестира в тях, затова започнах да търся алтернатива. Аз за разлика от теб имам само сетовете от по 6 цвята, но скоро ще си взема и тези от по 24 :-)
  Това, което си писала, че текат, при мен го няма изобщо. По-тъмните цветове наистина са доста наситени, но не се разтичат. Не знам, може би е въпрос на късмет :-) И аз изчетох много отрицателни и положителни неща, но досега при мен отрицателни не са се появили. Бях чела и че при отваряне често с капачката пада и самия писец заедно с мастилото, но и това не ми се е случвало :-)

  Това, което исках да ти кажа е, че за Spectrum noir e важно да ползваш специална хартия - такава за алкохолни маркери. Аз си взех тази на Crafters Companion Neenah Classic Crest от тук: http://shop.lando-hobby.com/index.php, но сега гледам, че я няма. По принцип би трябвало да я внесат пак, ако искаш пиши на собствениците, много са любезни :-) 50 стотинки е листът, което не е толкова много :-)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Не съм много добра в оцветяването още, но ако искаш виж какво съм постигнала досега с маркерите: http://cardsandthoughts.com/ :-)

   Изтриване
  2. Здравей,
   Благодаря ти за споделената информация. Определено ще пробвам тази хартия, защото още от копиците разбрах колко е важен картонът. Хубаво е, когато има споделени мнения - това много помага. Блогът ти е чудесен :)

   Изтриване